18 - 67 jaar

Ontslag

Ontslag krijgen. Daar zit niemand op te wachten en veel mensen zijn er bang voor.  Allerlei angsten komen er naar boven. Hoe ga je om met het gevoel van afwijzing? En hoe kom je straks weer aan een nieuwe baan? Vaak helpt het als je weet wat de gevolgen zijn voor je financiële situatie. Hoe bijvoorbeeld de WW- en transitievergoeding voor je uitpakken.  Zodat je weet hoe lang je hebt om een nieuwe baan te vinden, zonder dat je in de problemen komt met je geldzaken.

Ontslag is nooit een gemakkelijke ervaring, vooral niet als het gepaard gaat met een reorganisatie. Het kan een emotioneel beladen en stressvolle periode zijn, maar het is belangrijk om kalm te blijven en na te denken over je volgende stappen. In deze blogpost bespreken we hoe je het beste kunt omgaan met ontslag tijdens een reorganisatie.

  1. Accepteer je emoties. Ontslag kan een zware klap zijn voor je zelfvertrouwen en je emoties kunnen overweldigend zijn. Het is oké om verdrietig, gefrustreerd of boos te zijn. Het is belangrijk om deze gevoelens te accepteren en te erkennen dat het normaal is om te rouwen om het verlies van je baan.
  2. Neem de tijd om je opties te verkennen. Neem de tijd om na te denken over je volgende stappen. Misschien is het tijd om een nieuwe carrièrepad te verkennen, of misschien wil je je vaardigheden bijscholen of een nieuw bedrijf starten. Maak een lijst van je doelen en bekijk welke stappen je kunt nemen om deze doelen te bereiken.
  3. Onderzoek je financiële situatie. Ontslag kan financiële stress veroorzaken. Het is belangrijk om je financiële situatie te beoordelen en een plan te maken om de kosten te dekken tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan. Overweeg je uitgaven te verminderen, je spaargeld aan te spreken of een tijdelijke baan aan te nemen. Hieronder zie je hoe we je hier bij kunnen helpen. Realiseer je dat je werkgever vaak bereid is om deze ondersteuning voor je te betalen.
  4. Vraag om ondersteuning. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Praat met vrienden, familie of een professionele counselor over je gevoelens en zoek ondersteuning. Misschien kun je ook contact opnemen met oud-collega’s of een netwerk van professionals in jouw vakgebied.
  5. Maak een plan voor het vinden van een nieuwe baan. Maak een plan voor het vinden van een nieuwe baan en stel doelen voor jezelf. Gebruik sociale media om jezelf te promoten, solliciteer op vacatures en maak gebruik van professionele netwerken. Maak ook gebruik van de middelen van het UWV of andere instanties die je kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe baan.
  6. Zorg voor jezelf. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens deze moeilijke periode. Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en lichaamsbeweging. Zoek manieren om te ontspannen, zoals meditatie, yoga of een hobby. Het kan ook helpen om een dagelijkse routine te behouden.

Kortom, ontslag tijdens een reorganisatie kan een moeilijke tijd zijn, maar het is belangrijk om kalm te blijven en je emoties te accepteren. Neem de tijd om je opties te verkennen, je financiële situatie te beoordelen, ondersteuning te zoeken en een plan te maken voor het vinden van een nieuwe baan. Zorg ook goed voor jezelf tijdens deze periode. Onthoud dat het verliezen van een baan niet het einde van de wereld is en ook het begin kan zijn van een nieuwe mooie start.

header-dotted

Vergoeding door werkgever?

Onze dienstverlening wordt regelmatig vergoed door werkgevers. Soms rechtstreeks, een andere keer vanuit speciale fondsen binnen de sector waarin je werkt. Wil jij je werkgever vertellen over onze dienstverlening?