Langer doorwerken na pensioen. Wat is er mogelijk?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om na hun AOW-leeftijd te blijven werken. In 2019 gaf 77 procent van de werknemers van 45 tot 65 jaar aan dat zij misschien wel zouden willen doorwerken. Wel willen mensen dan minder uren werken (49 procent). Of lichter werk doen. 24 procent wil doorwerken wanneer stoppen financieel niet kan.

Denk jij daar ook wel eens over langer doorwerken? Er zijn zowel voordelen als nadelen. Je leest ze hier.

Financiële voordelen van doorwerken na pensioen

  1. Hoger pensioen. Door te blijven werken na pensioenleeftijd, kun je je pensioen uitstellen. Dit betekent dat je later iets meer inkomen hebt om van te leven.
  2. Aanvulling op je AOW. Als je na je AOW-leeftijd doorwerkt, krijg je AOW èn salaris. Hierdoor heb je een hoger inkomen.
  3. Je hoeft niet aan je spaargeld te komen. Als je stopt met werken, moet je soms je spaargeld gebruiken om rond te komen. Door langer door te werken, hoef je minder van je spaargeld te gebruiken.

Andere voordelen van doorwerken na pensioen

  1. Sociale contacten. Door te blijven werken, blijf je sociale contacten houden. Wel zo gezellig.
  2. Gezondheid. Door te blijven werken, blijf je actief, wat een positief effect heeft op je gezondheiden welzijn.
  3. Zingeving. Door te blijven werken, kun je het gevoel hebben dat je iets bijdraagt aan de maatschappij kan erg waardevol zijn.

Nadelen van langer doorwerken

Doorwerken na je AOW-leeftijd fysiek zwaar zijn, waardoor je lichamelijke gezondheid kan worden aangetast. Ook kan het lastig zijn om de juiste balans te vinden tussen werk en vrije tijd, waardoor je misschien minder tijd hebt voor ontspanning en hobby’s.

Daarnaast kan doorwerken na je AOW-leeftijd invloed hebben op je geldzaken, bijvoorbeeld op toeslagen. Het kan dus verstandig zijn om goed uit te zoeken wat de financiële gevolgen zijn van doorwerken na je AOW-leeftijd.

Verschillende vormen van langer doorwerken na pensioen

Er zijn verschillende vormen van doorwerken na pensioen, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Hier zijn een paar voorbeelden.

Je kunt in loondienst blijven.

Dit is de meest gebruikelijke vorm van doorwerken na pensioen. Je blijft bij je huidige werkgever of gaat bij een nieuwe werkgever in loondienst werken. Het voordeel hiervan is dat je een vast inkomen hebt en je je geen zorgen hoeft te maken over de administratie van een eigen bedrijf. LET OP! Je werkgever moet dit wel goedkeuren. Je bestaande contract wordt meestal gestopt als je je AOW-leeftijd hebt.

Je kunt ook zzp-er worden.

Als je graag je eigen baas wilt zijn, kun je ervoor kiezen om een eigen bedrijf te starten. Het voordeel hiervan is dat je meer vrijheid hebt, maar er komen ook meer administratieve en financiële verantwoordelijkheden bij kijken.

Of je kunt vrijwilligerswerk gaan doen.

Als je geen behoefte hebt aan extra inkomen, maar wel actief wilt blijven en iets wilt betekenen voor de samenleving, kun je vrijwilligerswerk overwegen. Dit kan bijvoorbeeld bij een lokale vereniging of een maatschappelijke organisatie. Het is belangrijk om de verschillende vormen van doorwerken na pensioen te overwegen en te bepalen wat het beste bij jou past.

Tips om succesvol langer door te werken

Als je na je AOW-leeftijd wilt doorwerken, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hieronder volgen een aantal tips.

Overleg met je werkgever.

Als je in loondienst werkt, is het belangrijk om te overleggen met je werkgever over de mogelijkheden om na je pensioen door te werken. Bespreek de gewenste werkuren, de taken die je wilt uitvoeren en de arbeidsvoorwaarden.

Zorg voor een goede balans tussen werk en privé.

Het is belangrijk om voldoende tijd te besteden aan je hobby’s, aan je familie en aan je vrienden. Zo voorkom je dat je overbelast raakt en kun je beter functioneren op het werk.

Houd rekening met je gezondheid.

Het is belangrijk om voldoende te bewegen, gezond te eten en op tijd rust te nemen. Zo blijf je fit en gezond en kun je beter functioneren op het werk.

Maak gebruik van je ervaring en kennis.

Door je ervaring en kennis te delen met je collega’s, kun je een waardevolle bijdrage leveren aan het bedrijf waar je werkt.

Plan vooruit.

Als je ervoor kiest om door te werken na je pensioen, is het belangrijk om ook vooruit te plannen. Denk na over hoeveel langer je wilt doorwerken en hoe je je pensioen wilt regelen: laat je het wel of niet ingaan?