Wat zijn de voordelen en nadelen van minder werken?

Minder werken heeft voordelen en nadelen. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Wat zijn de voordelen van minder werken?

Meer vrije tijd

Met minder uren op je werk, houd je meer tijd over. Je kan de zorg voor iemand anders op je nemen, vrijwilligerswerk of gewoon leuke dingen doen met familie en vrienden. Misschien heb je ook wel eens het gevoel dat je tijd te kort komt voor jezelf. Tijd voor jezelf is erg belangrijk om tot rust te komen en gelukkig te zijn, met minder werkuren heb je hier extra tijd voor.

Werk-privé balans

Minder werken kan beter zijn voor jouw werk-privé balans. Het is belangrijk dat je een goede verdeling hebt van werk en privé. Dit is voor veel mensen een reden om minder te gaan werken. Zorg er dan wel voor dat het lukt om op je vrije dag(en) niet alsnog met je werk bezig te zijn.

Wat zijn de nadelen van minder werken?

Is het werk echt minder?

Je hebt minder uren om te werken. In veel gevallen krijg je dan ook minder werk. Maar dat is niet altijd zo. Het is dan wel belangrijk dat je in staat bent dit goed te regelen. Je wilt niet toch die uren maken waarvoor je niet meer wordt betaald.

Minder inkomsten

Minder uren betekent ook minder inkomsten. Als je minder wilt gaan werken, is het belangrijk om van tevoren na te denken of je deze inkomsten echt kan missen. Houd er ook rekening mee, dat dit niet alleen gevolgen heeft voor nu, maar ook voor je pensioen. Wat zijn jouw inkomsten waard ten opzichte van een vrije dag? Misschien hecht je veel meer waarde aan een vrije dag en tijd voor andere dingen dan aan je inkomsten.

Negatieve vooroordelen

Minder werken brengt soms wat negatieve vooroordelen met zich mee. Sommige werkgevers ervaren minder werken als een gebrek aan toewijding. Dit is lang niet overal zo, maar het kan zo zijn dat deeltijd werken niet wordt aangemoedigd.

Wat ga jij doen?

Voordat je besluit om minder te gaan werken, is het goed om alle voordelen en nadelen die op jou van toepassing zijn af te wegen. Neem je de stap? Breng  dan je geldzaken weer in balans. Heb je hulp nodig om te besluiten of het past? Om te berekenen wat je straks overhoudt? Of een steuntje in de rug om je uitgaven te minderen? Wij helpen je graag op weg.