Met pensioen gaan

Met pensioen gaan. Hoe werkt dat eigenlijk? Sommigen kijken er naar uit, anderen moeten er nog niet aan denken. Toch is het slim om eens te checken hoe het zit met jouw pensioen. Bij Prikkl zien we vaak dat mensen verkeerde aannames doen. Ze denken bijvoorbeeld dat ze een slecht pensioen hebben, om er dan op pensioenleeftijd achter te komen dat ze wel eerder hadden kunnen stoppen met werken. Ook het omgekeerde komt voor: een net even iets te duur huis gekocht, waardoor eerder stoppen niet meer mogelijk was. Het is goed om te weten hoe het zit met jouw pensioen.

AOW: wat, wanneer en hoeveel?

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is het basispensioen van de overheid voor iedereen die de AOW-leeftijd bereikt. Daar hoef je in principe niets voor te doen. Behalve dat je in de 50 jaar voordat de AOW-uitkering ingaat in Nederland moet hebben gewoond.

Wanneer je een in het buitenland hebt gewoond of gewerkt (en daar belastingplichtig was), kan de AOW lager zijn. Voor elk jaar dat je niet in Nederland woonde of belastingplichtig in het buitenland was, krijg je namelijk 2% minder AOW.

Wanneer je AOW krijgt, is afhankelijk van je leeftijd. Omdat er meer ouderen zijn en mensen steeds ouder worden, moet de overheid langer AOW betalen aan meer mensen. Daarom wil de overheid dat we langer doorwerken. Elke vijf jaar wordt er een inschatting gemaakt van hoe oud mensen gemiddeld worden. Op basis van deze inschatting wordt bekeken op welke leeftijd de AOW ingaat.

Wil jij weten of je eerder kunt stoppen met werken?

Om te bepalen wanneer jij kunt stoppen met werken is het niet alleen belangrijk om te kijken naar je AOW datum en bedrag. Er zijn namelijk meer factoren die bepalen wanneer jij kunt stoppen. Prikkl heeft een stappenplan ontwikkeld waarmee je zelf kunt uitrekenen wanneer jij kunt stoppen. Het plan bestaat uit de volgende stappen:

  • Stap 1 – Bepaal wanneer je mag stoppen. Bepaal wanneer je AOW en je pensioen ingaan.
  • Stap 2 – Bepaal wat jij ontvangt als je stopt met werken. Zoek uit welke bedragen je wanneer ontvangt.
  • Stap 3 – Onderzoek wat er gebeurt met je inkomen bij eerder stoppen met werken.
  • Stap 4 – Bepaal de invloed van je uitgaven op eerder stoppen met werken.
  • Stap 5 – Onderzoek andere mogelijkheden om eerder te stoppen met werken.

Wil je in detail weten hoe dit werkt? Download dan hier ons stappenplan.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het op orde brengen van je geldzaken? Kijk dan in de Lekker Bezig app van Centraal Beheer naar nog meer diensten van Prikkl, zoals ‘Compleet financieel Inzicht voor loopbaankeuzes’ of ‘Grip op je geldzaken met de Prikkl Geldcoach’.

header-dotted