Zwaar werk? Geen zware keuze!

Als eigenaar en aanjager van financieel adviesplatform Prikkl houd ik de berichtgeving en de cijfers rondom financiële trends nauwlettend in de gaten. Het valt me op hoe negatief er gesproken wordt over de zwaarwerkregeling én hoe weinig mensen er tot nu toe gebruik van maken. Is daar een oorzakelijk verband tussen? En zo ja, wat beïnvloed dan precies wat? Doen er weinig mensen mee omdat het een ‘slechte regeling’ is of is er iets anders aan de hand?

Werknemers die zware beroepen beoefenen, kunnen maximaal 3 jaar voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken. Het uitkeringsbedrag bedraagt per 1 januari 2022 € 21.518 bruto per volledig jaar dat eerder wordt gestopt. Instromen in de regeling kan tot en met 31 december 2025.

Verandering is spannend

Ik had eigenlijk wel een run verwacht op deelname aan de regeling en het verbaast me dus een beetje hoe weinig er tot nu toe gebruik van wordt gemaakt. Tegelijkertijd begrijp ik de voorzichtigheid ook wel weer, want de mens houdt nu eenmaal van nature niet van verandering

Keuzes maken nog spannender

Na meer dan 60.000 financieel inzicht-gesprekken kunnen we bij Prikkl uit ervaring bevestigen wat wetenschappelijk onderzoek al veel langer aantoont: mensen durven geen keuze te maken, omdat ze niet weten wat dat voor hen betekent. Als OR of werkgever kun je medewerkers daarbij helpen door hen te ondersteunen met financieel inzicht. Daar plukt de werkgever direct de vruchten van, want als medewerkers lekker in hun vel zitten, dan dalen de verzuimkosten en is er meer regie op je personeelsplanning.

Kijk vooruit

Het loont dus de moeite om de regeling beter uit te leggen en mensen te activeren. Wij doen dat door een onafhankelijke zwaarwerk-interessepeiling uit te voeren. Dat mes snijdt aan twee kanten: medewerkers krijgen persoonlijke uitleg over de zwaarwerkregeling en een eerste inzicht of deelname interessant zou zijn of niet. De directie, HR-en financiële afdeling krijgen hiermee eenvoudig inzicht hoeveel van hun medewerkers er (in de toekomst) deel willen gaan nemen aan de zwaarwerkregeling. Ze kunnen daar dan tijdig op anticiperen, zowel financieel als in de vorm van vervangend personeel.

Verdiepend inzicht

Als je het echt goed wilt doen, dan combineer je de interessepeiling met de mogelijkheid tot verdiepend inzicht. Mensen staan daar op dat moment voor open, want ze weten al of de zwaarwerkregeling kansrijk is. Uiteraard kan Prikkl ook kijken naar de kansrijkheid van andere financiële regelingen.

Paulien van Gurp

Wat wij kunnen betekenen

Wij bieden verschillende diensten aan om mensen te helpen te bepalen of een zwaarwerkregeling interessant voor ze is. Denk hierbij aan proefberekening om een eerste inschatting te maken. Of complete financieel inzicht gesprekken om alle kansen en mogelijkheden door te rekenen. Meer weten?