50 - 67 jaar

Afbouwen

Je werkt al jaren hard, het is leuk en het geeft voldoening. Maar wat als je merkt dat het weekend niet meer lang genoeg is om bij te komen? Wordt het dan niet tijd om wat minder te werken? Dan is afbouwen iets voor jou. Dat kan op verschillende manieren. Door minder uren te gaan werken, maar veel werkgevers of cao’s kennen ook regelingen, zoals Generatiepact, verlofsparen of deeltijdpensioen.

Generatiepact

In veel sectoren zijn er tussen werkgevers en vakbonden afspraken gemaakt over het afbouwen van werk onder aantrekkelijke voorwaarden. Zodat veel mensen hiervan gebruik kunnen maken. Deze regeling staat ook bekend als het Generatiepact. De idee er achter is dat oudere werknemers minder gaan werken en dat zij plek vrijmaken om jongeren een baan te geven.

Bij een generatiepact zijn afspraken gemaakt over het aantal uur dat je blijft werken, het aantal uur waar je voor betaald krijgt en wat er gebeurd met je pensioenopbouw. De meest voorkomende variant is 80-90-100. Je gaat 80% van je uren werken, maar krijgt voor 90% van je uren betaalt en je pensioenopbouw blijft 100%. Maar er zijn ook andere varianten.

De regeling is geschikt voor oudere medewerkers die graag wat minder willen werken, omdat het werk beter vol te kunnen houden of om tijd te maken voor andere zaken naast werken. In je Cao lees je of er een generatiepact is in jouw branche en hoe dat er uit ziet. Je kunt het ook met je werkgever bespreken. Prikkl kan je helpen om door te rekenen of het financieel kan.

Andere oplossingen

Is er geen generatiepact in jouw sector? Dan kun je misschien met je werkgever zelf afspraken maken. Of je kunt kijken of je zelf genoeg hebt om een dag minder te gaan werken.

Wil je weten hoe je er financieel voor staat? Hoeveel je überhaupt nodig hebt tot aan je pensioen? Of je eventueel je uitgaven kunt minderen? Wij helpen je graag verder.

 

header-dotted

Vergoeding door werkgever?

Onze dienstverlening wordt regelmatig vergoed door werkgevers. Soms rechtstreeks, een andere keer vanuit speciale fondsen binnen de sector waarin je werkt. Wil jij je werkgever vertellen over onze dienstverlening?