Geen zin in geldzaken?

Veel mensen zien tegen geldzaken op. Het is te moeilijk, te saai, of nog niet nodig. Of alle drie. En dan denk je al snel ‘dat doe ik een andere keer wel’. De motivatie ontbreekt, waarmee uitstel vaak afstel wordt. En precies daar kunnen financiële valkuilen onverwachts de kop op steken. Prikkl zorgt voor een gezonde grip op jouw geldzaken.

Waarom stellen we (geld)zaken uit?

Daarover zeggen wetenschappers dat dat kan komen door 3 weerstanden die we ervaren.

 1. Het wordt me moeilijk gemaakt.
  Je voelt weerstand omdat je eigen autonomie wordt aangevallen. Ik moet niks, of dat bepaal ik zelf wel. Fight is het woord dat hierbij hoort. Alle banken en verzekeraars zijn boeven
 2. Ik vind het lastig te begrijpen
  Je voelt weerstand omdat je er onzeker van wordt. ik snap er toch niets van. Flight.  Financiën zijn ingewikkeld en hebben alleen maar kleine lettertjes.
 3. Het is nu nog niet belangrijk genoeg
  Je voelt weerstand omdat iets energie kost. Freeze. Ik ga er wel mee aan de slag, maar ik moet eerst nog de schuur opruimen, naar de tandarts, etc etc

Wat kan je doen om uitstellen te voorkomen?

Hoe kan je je uitstelgedrag veranderen? Hiervoor moet je kijken hoe je je eigen gedrag kunt beïnvloeden. Er is een wetenschappelijk model dat zegt dat het gedrag dat je vertoont het resultaat is van een score op 3 assen:

 • Capaciteit (snap ik het?)
 • Gelegenheid (wordt het me makkelijk gemaakt?)
 • Motivatie (heb ik er zin in?)

Hoe hoger je scoort op de assen, hoe groter de kans dat je het gewenste gedrag laat zien.

Hoe kan je uitstellen voorkomen?
Divider line

We geven je graag
nog wat boekentips

Ons onfeilbare denken (thinking fast and slow - Daniel Kahneman

In dit boek beschrijft nobelprijs winnaar Daniel Kahneman het snelle en het langzame brein (systeem 1 en systeem 2).

Systeem 1 is het deel van ons brein dat automatisch en snel werkt, met weinig inspanning. Systeem 2 is het deel waar wij bewust van zijn. Dit is het rationele denken.

Aan de hand van allerlei voorbeelden wordt uitgelegd welke “binnenbochten” ons brein neemt en hoe het systeem 1 veel belangrijker is dan we vaak denken.

Onfeilbare denken - Daniel Kahneman

Invloed - De 6 geheimen van het overtuigen - Robert B. Cialdini

Dit boek legt op heldere wijze uit op welke manieren wij worden overgehaald om dingen te doen die we eigenlijk niet willen doen. En dingen te kopen die we eigenlijk niet willen kopen.

Robert Cialdini heeft onderzoek gedaan naar de beïnvloedingstechnieken die elke dag op ons worden toegepast door handige verkopers en bedrijven die hun producten en diensten willen sluiten. Weten hoe die technieken werken is de eerste stap om er weerstand tegen te bieden.

Invloed - De geheimen van het overtuigen - Robert B Cialdini

Nudge - Richard Thaler en Cass Sunstein

Dagelijks nemen wij talloze beslissingen. Maar helaas blijken veel van onze keuzes achteraf verkeerd uit te pakken. Thaler en Sunstein stellen dat dat komt doordat wij ons – menselijk als we zijn – laten leiden door onze vooroordelen. Helaas betalen wij voor onze blunders op het gebied van onderwijs, geld, familie, etc. een hoge prijs: onze welvaart en gezondheid.

 

De auteurs laten zien hoe wij mensen in onze directe omgeving, in de samenleving of op het werk een zetje in de goede richting kunnen geven. We kunnen hen met zachte hand – met een nudge – naar betere keuzes leiden.

Nudge - de ultieme editie - Richard Thaler