30 - 67 jaar

Minder werken of verdienen

Of je nu jong bent of als wat ouder, iedereen denkt er wel eens aan dat wat minder werken fijn zou zijn. Meer tijd voor jezelf, voor een opleiding of meer tijd voor de zorg aan kinderen. Of later in ons leven voor mantelzorg bij ouders of familieleden. Dan wil je misschien wat minder werken om het allemaal rond te krijgen. Maar wat zijn hiervan de gevolgen?

Is minder werken mogelijk?

Het kost doorgaans geld om een dag minder te werken, omdat je dan minder salaris ontvangt. Afhankelijk van je baan en arbeidsvoorwaarden kan het verschil in inkomen variëren. Ook kan het zijn dat je minder voordelen krijgt, zoals vakantiedagen en pensioenopbouw, als je minder werkt. Daarnaast kan het verminderen van je werktijd ook invloed hebben op je werklast en verantwoordelijkheden, waardoor je mogelijk moet werken aan het herstructureren van je werkzaamheden. Toch kan het verminderen van je werkdagen voordelen opleveren, zoals een betere werk-privébalans, meer tijd om te ontspannen en te focussen op andere activiteiten of persoonlijke interesses. Het is belangrijk om zorgvuldig af te wegen wat de financiële en praktische consequenties zijn van het verminderen van je werktijd voordat je een beslissing maakt.

We hebben een uitgebreid artikel geschreven om je te helpen de financiële gevolgen van minder werken te berekenen: Zo kan je het effect van minder werken berekenen. Hierin geven we antwoord op de volgende vragen:

  • Wat kost een dag minder werken?
  • Heeft minder werken invloed op vakantiegeld en vakantiedagen?
  • Wat betekent minder werken voor mijn pensioen?
  • Heb je belastingvoordeel als je minder gaat werken?
  • Welke regelingen voor minder werken zijn er?
  • Aan welke andere zaken moet je denken bij minder werken?
  • Waarom zou mijn werkgever meewerken aan minder werken?

Hulp om gevolgen minder werken te berekenen

Voor veel mensen is de stap van theorie naar praktijk lastig. Je kunt op veel websites lezen wat minder werken kost en waar je aan moet denken. Maar toch blijven er vaak vragen hangen. Bijvoorbeeld: “Geldt dit ook voor mij?”, “Wat kost dit mij nu specifiek?”, “Heb ik het wel goed berekend?” of “Hoe breng ik dit dan in de praktijk? Het kan goed helpen om je situatie een keer door te laten rekenen door een financieel adviseur. Nadeel is alleen dat deze vaak weer veel geld vragen (vaak tussen de €1.000 en €2.000).

Prikkl heeft slimme tools ontwikkeld om heel snel jouw situatie in beeld te brengen en scenario’s voor je door te rekenen. In ons Financieel Inzicht gesprek brengen we in 60 min je huidige en toekomstige financieel situatie in beeld. En we rekenen een scenario door (“bijv minder werken op moment X”). Je ontvangt na afloop een uitgebreid verslag waarin je alles na kunt lezen en wat je eventueel ook met je partner of werkgever kunt bespreken. Dit kost slecht €329. En het goede nieuws is dat dit vaak door werkgevers wordt betaald. Lees hier meer over het financieel inzicht gesprek.

Heb jij vooral moeite om je goede financiële voornemens in de praktijk te brengen? Dan is onze geldcoach misschien wat voor jou. Voor een bedrag van €99 begeleiden we je 3 maanden lang bij je geldzaken. We nemen het niet van je over maar coachen je om er beter in te worden, geven je tips en feedback op je geldgedrag. Lees hier meer over onze geldcoach.

header-dotted

Vergoeding door werkgever?

Onze dienstverlening wordt regelmatig vergoed door werkgevers. Soms rechtstreeks, een andere keer vanuit speciale fondsen binnen de sector waarin je werkt. Wil jij je werkgever vertellen over onze dienstverlening?