30 - 67 jaar

Wat zijn de voordelen en nadelen van minder werken?

Wat zijn de voordelen van minder werken?

Vrije tijd

Met minder uren op je werk, houd je meer tijd over. Je kan huishoudelijke taken op je nemen, andere ambities nastreven of gewoon leuke dingen doen zoals je sociale contacten onderhouden. Misschien heb je ook wel eens het gevoel dat je tijd te kort komt voor jezelf. Tijd voor jezelf is erg belangrijk om tot rust te komen en gelukkig te zijn, met minder werkuren heb je hier extra tijd voor. Als je kinderen hebt, dan kan je de extra tijd ook gebruiken om voor hen te zorgen. Je kan hierdoor ook geld besparen dat je anders uitgaf aan kinderopvang.

Werk-privé balans

Minder werken kan beter zijn voor jouw werk-privé balans. Het is belangrijk dat je een goede verdeling hebt van werk en privé. Dit is voor veel mensen een reden om minder te gaan werken. Zorg er dan wel voor dat het lukt om op je vrije dag(en) niet alsnog met je werk bezig te zijn.

Tijd om te freelancen

Naast je baan zou je kunnen gaan freelancen. Je hebt dan wel de zekerheid van de loondienst en je loopt niet het volledige risico van een zzp’er. Doordat je deels in loondienst bent, heb je dezelfde rechten als een fulltimer. Je hebt recht op vakantiedagen en je bent vaak verzekerd voor arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. Als je volledig als zzp’er werkt, loop je meer risico.

Wat zijn de nadelen van minder werken?

Minder uren

Je hebt minder uren om te werken. In veel gevallen heb je dan ook minder werk dan bij fulltime werken, maar dat is niet altijd zo. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn is, maar het is dan wel belangrijk dat je in staat bent dit goed te managen. Je wilt niet toch die uren maken waarvoor je niet meer wordt betaald. Als je minder uren werkt, heb je ook minder dagen de tijd om afspraken te maken. Dit maakt je minder flexibel op het werk. Het blijkt vaak ook lastig om echt vrij te zijn op je vrije dag. Je collega’s zijn die dag wel aan het werk, en als ze je nodig hebben bellen ze je vaak toch even op.

Minder inkomsten

Minder uren betekent ook minder inkomsten. Als je minder wilt gaan werken, is het belangrijk om van tevoren af te wegen of je deze inkomsten echt kan missen. Houd er ook rekening mee, dat dit niet alleen gevolgen heeft voor nu, maar ook voor je pensioen. Wat zijn jouw inkomsten waard ten opzichte van een vrije dag? Misschien hecht je veel meer waarde aan een vrije dag en tijd voor andere dingen dan aan je inkomsten.

Negatieve vooroordelen

Minder werken brengt soms wat negatieve vooroordelen met zich mee. Sommige werkgevers ervaren minder werken als een gebrek aan toewijding. Dit is lang niet overal zo, maar het kan zo zijn dat deeltijd werken invloed heeft op de ontwikkeling van je carrière. Je krijgt misschien minder verantwoordelijkheden dan in een fulltime baan, waardoor ook de kans op promotie kleiner is. 

Wat ga jij doen?

Voordat je besluit om minder te gaan werken, is het goed om alle voordelen en nadelen die op jou van toepassing zijn af te wegen. Neem je de stap breng  dan je geldzaken weer in balans. Heb je hulp nodig om te besluiten of het past? Om te berekenen wat je straks overhoudt? Of een steuntje in de rug om je uitgaven te minderen? Wij helpen je graag op weg.