Particulieren

Toeslagen

Een toeslag is geld dat je kunt krijgen van de Belastingdienst. Dit geld is bedoeld om jou te helpen om bepaalde rekeningen te betalen. Aan elke toeslag zitten voorwaarden, zoals een maximum inkomen wat je mag verdienen om ervoor in aanmerking te komen.

Welke soorten toeslagen zijn er?

In Nederland bestaan er vier verschillende soorten toeslagen waar je als burger mogelijk recht op hebt.

De vier verschillende toeslagen:

  • Huurtoeslag, dit gebruik je om een deel van je huur te betalen.
  • Zorgtoeslag, dit gebruik je om een deel van je zorgverzekering te betalen.
  • Kinderopvangtoeslag, dit gebruik je om een deel van de kinderopvang te betalen.
  • Kindgebonden Budget, dit gebruik je om de kosten voor je kinderen te betalen.

Hoe werkt uitbetaling van toeslagen?

Elke maand krijg je het geld van de toeslag betaald op jouw bankrekening. In januari krijg je de toeslag van februari. In februari krijg je de toeslag van maart. Enzovoort. Het bedrag van de toeslag is elke maand hetzelfde als er niets verandert in jouw situatie.

Aan het einde van het jaar bekijkt de Belastingdienst of je voldoende, te weinig of te veel geld hebt ontvangen. Als je precies het goede bedrag hebt gekregen, gebeurt er niets. Mocht je te weinig hebben gekregen, dan betaalt de Belastingdienst alsnog het geld waar je eigenlijk recht op had. Maar als je te veel hebt gekregen, dan rekent de Belastingdienst precies uit hoeveel geld je moet terugbetalen. Dit bedrag moet je op tijd terugbetalen aan de Belastingdienst en hierdoor ontstaan vaak de problemen ontstaan. Geef eventuele veranderingen die invloed kunnen hebben op je toeslagen daarom zo snel en nauwkeurig mogelijk door aan de Belastingdienst.

Jaarlijks gaat het voor bijna 4 miljard euro ‘mis’ met toeslagen. Mensen hebben soms rechtop toeslagen, maar vragen deze niet aan. Daarnaast komt het voor dat mensen moeten terugbetalen. Dat laatste leidt dan ook vaak weer tot (geld)problemen. Uit onderzoek blijkt dat in 10% van de gevallen mensen, die wel recht hebben op toeslagen, deze niet aanvragen.

Waardoor kan je recht op een toeslag veranderen?

Het kan voorkomen dat je soms geld aan de Belastingdienst moet terugbetalen. Redenen hiervoor kunnen zijn:

  • Jouw inkomen is hoger geworden. Bijvoorbeeld omdat je meer bent gaan verdienen of werken.
  • Je voldoet niet meer aan de voorwaarden.
  • Jouw persoonlijke situatie is veranderd.

Meer of minder werken?

Kijk hier hoe we je in deze situaties kunnen begeleiden