Luchtvaart Community Schiphol (LCS) kent drie founding partners: het ROC van Amsterdam & Flevoland, Royal Schiphol Group en KLM. De stichting richt zich op het verbinden van onderwijs, de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven op Schiphol, en richt zich op het versterken van de arbeidsmarkt en duurzame werkgelegenheid op Schiphol. Op Schiphol werken maar liefst 65.000 mensen. Onder hen veel mensen die fysiek zwaar werk doen, een grote groep mbo’ers en uitzendkrachten. Een groot aantal werkt in een 24/7-omgeving; onregelmatige diensten dus.
Karin werkt zelf inmiddels 33 jaar op Schiphol, waarvan het grootste deel in dienst van Royal Schiphol Group. Ze is sinds het prille begin aangesloten bij LCS. “Eén van onze belangrijkste speerpunten is om alle Schiphol-medewerkers duurzaam inzetbaar te maken én te houden. ‘Duurzaam inzetbaar’ is een containerbegrip, waar verschillende zaken onder vallen onder andere mobiliteit, jezelf blijven ontwikkelen, goede voeding en sport. Financieel bewustzijn is eveneens een onmisbaar aspect voor duurzame inzetbaarheid. Dat noemen we ook wel ‘financieel fit’ zijn: iemand die goed op de hoogte is van zijn financiële situatie en mogelijkheden, zit aanzienlijk beter in z’n vel.”
Uit de taboesfeer halen
Dat klinkt logisch, en toch zijn er legio mensen die financieel allesbehalve fit zijn. “Geld staat als onderwerp nooit hoog op de agenda. Niet bij werknemers, maar ook bij werkgevers niet. Het is een privé-aangelegenheid waar niet graag over gepraat wordt – een taboe, dus. Mensen vinden het lastig om over geld te praten, en al helemaal als het over hun pensioen gaat – daar denken we al helemaal liever (nog) niet over na. Ook voor een leidinggevende is het geen dagelijkse kost om met medewerkers over dit soort onderwerpen te praten. Ik zie het veel bij mensen die al heel lang in dienst zijn; die vinden het vaak lastig om naar hun financiële situatie te kijken en raken daarmee eigenlijk de regie over hun financiële toekomst kwijt.”
Practice what you preach
‘Het echte gesprek’, noemt Karin het. “Een open en eerlijk gesprek tussen werknemers en hun leidinggevende over hun situatie en wat mogelijke opties zijn. Dat gesprek vindt om voornoemde redenen echter zelden plaats. Dat is waar Prikkl in het spel komt. Wat komt erin, wat gaat eruit, wat heb je nodig? Aan de hand van dat soort ‘platte’ vragen kan Prikkl kristalhelder laten zien hoe je financiële situatie nu is, en hoe deze er later uit kan komen te zien.” Zowel Karin als haar directeur vonden dat ze het eerst zelf aan den lijve moesten ondervinden, voordat ze het in LCS zouden aanbieden.
Sabbatical per 1 september aanstaande
Het werd met recht een ‘echt’ gesprek. “Mijn gesprek met Prikkl creëerde de financiële bewustwording die ik nodig had. De volgende stap was om ook thuis het gesprek aan te gaan: hoe staan we ervoor, wat zijn onze vaste lasten, hoe staan we er met onze hypotheek voor? Naast een helder overzicht, gaf het gesprek met Paulien mij de ruimte om na te denken over wat in deze levensfase echt belangrijk voor mij is. Mijn vader leeft nog, ik ben net oma geworden: dit is het moment om van dat soort zaken te genieten. Begrijp me niet verkeerd: ik heb de leukste baan van de wereld, maar ik ben ook heel benieuwd wat er gebeurt als ik een langere periode thuis ben. En dus heb ik per 1 september gekozen om te stoppen met werken en geef ik mezelf een sabbatical van negen maanden om dat uit te vinden. Het gesprek met Prikkl was precies wat ik nodig had om de regie te pakken en deze beslissing te nemen.”
Keuzemogelijkheid
“Natuurlijk zijn het niet altijd de leukste gesprekken om te voeren, dat realiseer ik me heel goed. Er zijn in het leven allerlei life events die impact op je financiën hebben, denk aan samenwonen, een huis kopen, kinderen krijgen of een scheiding. Maar door het onderwerp te schuwen en daardoor de mogelijke financiële consequenties niet goed te kunnen overzien, ontneem je jezelf de mogelijkheid om keuzes te kunnen maken. Zoals bijvoorbeeld de keuze om minder of eerder te stoppen met werken, zoals in mijn geval. Inzicht en bewustwording geeft je de keuze, en het hebben van de keuze verhoogt je levensgeluk – zo simpel is het.”
De oplossing: combinatie van factoren
Veel bedrijven hebben een portal met allerlei trainingen en apps rondom duurzame inzetbaarheid. Daar heeft Karin niet altijd evenveel fiducie in. “Natuurlijk zijn het nuttige tools en de bedoeling ervan is goed, maar de uitwerking heeft helaas niet altijd het gewenste resultaat. Het biedt geen enkele garantie dat mensen daadwerkelijk iets met de aangereikte tools gaan doen. Ik geloof heilig in de combinatie van dit soort tools én het echte gesprek. Een persoonlijk en transparant gesprek met een partij als Prikkl is het meest krachtige middel om financiën uit de taboesfeer te halen en het juiste financiële bewustzijn bij mensen te creëren.”
Wat wij kunnen betekenen
Prikkl helpt werkgevers die hun medewerkers willen activeren na te denken over zaken als pensioen en duurzame inzetbaarheid. We nemen uw medewerkers bij de hand en geven 1 op 1 begrijpelijk advies. Meer weten over wat wij kunnen betekenen?