case

Uitleg generatiepact voor medewerkers Teijin Aramid

“We willen voorkomen dat onze medewerkers door te weinig informatie verkeerde beslissingen nemen.”

Vorig jaar werden verschillende bedrijven in de industrie vanuit de vakbonden gevraagd hun medewerkers kennis te laten maken met het Generatiepact. Kort gezegd maakt het pact mogelijk dat ouderen minder gaan werken. Ook Teijin Aramid – een internationaal bedrijf dat hoogwaardige aramidevezels produceert – introduceerde de regeling bij haar personeel en schakelde daarvoor de hulp van Prikkl in.

Inhoudsopgave

Voor wie niet precies weet wat aramide is: dat is een hele sterke kunstvezel die voor allerlei industriële en civiele doeleinden gebruikt wordt. De high performance materials zijn zo extreem sterk en beschermend, waardoor het veel in beschermende kleding – brandweeruniforms, helmen en kogelvrije vesten – gebruikt wordt, maar bijvoorbeeld ook in kunststof onderdelen van auto’s en in de luchtvaart.

Teijin Aramid is een grote speler. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf werd in 2000 overgenomen door het Japanse concern Teijin Ltd. Wereldwijd werken er voor heel Teijin ruim 20.000 mensen. In Nederland werken zo’n 1400 mensen voor Teijin Aramid, verspreid over drie locaties: Arnhem – alwaar het hoofdkantoor, het Research & Innovation Center (RIC) en een productielocatie te vinden zijn, en nog twee productiesites in Delfzijl en in Emmen.

Mensen weten vaak (te) weinig over hun pensioen

Eerlijk is eerlijk: zelf hebben we niet om het Generatiepact gevraagd,” geeft Tertius Middeldorp, Manager Compensation & Benefits bij Teijin Aramid, toe. Maar nu het er eenmaal is, willen we het zo efficiënt en succesvol mogelijk uitrollen. Voor ons betekent dat: ervoor zorgen dat onze medewerkers optimaal geïnformeerd worden zodat ze een weloverwogen afweging kunnen maken. Het generatiepact gaat er niet alleen over of je het met 10 procent minder salaris ook kunt redden, maar heeft daarnaast ook impact op je pensioendatum. Laat dat nou net bij uitstek een onderwerp zijn waar mensen vaak weinig vanaf weten, onder het mom van ‘ver van m’n bed’. Goede ondersteuning en advies zijn dus essentieel. Door Prikkl in te schakelen wilden we voorkomen dat onze medewerkers uit onwetendheid verkeerde beslissingen zouden nemen. Juist in onze branche, waarin de gemiddelde leeftijd boven de vijftig ligt. Op dit moment komen bij Teijin Aramid meer dan 300 werknemers in aanmerking voor de regeling.”

Mogelijkheden helder en overzichtelijk in kaart brengen

Het generatiepact geeft oudere werknemers de mogelijkheid om minder te werken mét behoud van pensioen. Medewerkers ouder dan 58 jaar kunnen er vanaf 1 januari 2020 voor kiezen om 80% te werken, tegen 90% salaris en 100% pensioenopbouw. Zowel bij de bonden als bij werknemers is het draagvlak groot, maar of werknemers daadwerkelijk mee (kunnen) doen, hangt vaak van verschillende factoren af. Tertius: “Dat alles helder en overzichtelijk in kaart brengen, dat is precies wat de adviseurs van Prikkl met onze medewerkers doen.

Proactieve en diverse aanpak

Prikkl was niet het enige financieel adviesbureau dat meedeed aan de aanbesteding. Tertius was pas net bij het bedrijf begonnen toen de drie meedingende bureaus kwamen pitchen. “Wat ons meteen opviel was de proactieve houding van Paulien. Dat de adviseurs van Prikkl over het hele land verspreid zitten, kwam vooral logistiek goed uit. Maar vooral de aanpak van Prikkl sprak enorm tot de verbeelding: Paulien liet duidelijk merken dat er niet één aanpak was die ze voor al onze werknemers wilde hanteren, maar dat dit per persoon anders kon zijn. Juist omdat onze medewerkers zo enorm divers zijn – van hoogopgeleide onderzoekers tot basis-operators, en alles daartussenin – gaf de op maat gemaakte aanpak van Prikkl voor ons de doorslag.

Gesprekken bij de mensen thuis

Vervolgens ging de bal rollen. “De aanloop was enorm: de eerste maand voerde Prikkl gesprekken met tachtig van onze medewerkers, waarbij hun privacy volledig gewaarborgd werd. Slechts twee mensen gaven aan ook zonder gesprek met Prikkl met de regeling mee te willen doen. Dat geeft wel aan hoezeer men behoefte heeft aan gedegen advies. Mensen gaven aan dat ze de gesprekken fijn en waardevol vinden. Met name het feit dat Prikkl, indien gewenst, gesprekken bij de mensen thuis voert, wordt enorm gewaardeerd. Niet in het minst omdat partners dan mee kunnen luisteren – de beslissing heeft immers ook impact op hen.

 

Vertragende CAO-onderhandelingen

Op dit moment liggen de aanmeldingen voor de gesprekken stil. Reden: de recentelijk gestarte CAO-onderhandelingen, waardoor medewerkers eerst willen afwachten wat er uit die gesprekken komt. Tertius vertrouwt erop dat de gesprekken snel weer aan zullen trekken. “Ieder jaar bereiken ongeveer 50 van onze mensen de leeftijd van 58 jaar. Er kunnen sowieso nog ruim 200 mensen op gesprek komen.” Volgens schattingen van Prikkl heeft in theorie 90 tot 95 procent van de in aanmerking komende medewerkers ruimte om aan het Generatiepact mee te doen.

Wekelijkse, heldere terugkoppeling

Toegegeven, het proces loopt iets langzamer dan gehoopt. “Vergeet niet dat we officieel pas een maand onderweg zijn,” merkt Tertius op. “Het is een ongoing process en we hebben er alle vertrouwen in dat medewerkers de juiste beslissing zullen nemen. Zeker met een partij als Prikkl om hen – en ons – daarbij te ondersteunen. Samenwerken met Prikkl is om meerdere redenen heel prettig. Elke week krijgen we helder terugkoppeling op de stand van zaken, en ze komen al hun afspraken na. Boven alles geldt dat zij op een uiterst plezierige en efficiënte manier onze medewerkers helpen ingewikkelde, belangrijke afwegingen te maken, en dat is voor ons het allerbelangrijkste.

Wat kunnen wij betekenen?

Prikkl helpt werkgevers die hun medewerkers willen activeren na te denken over zaken als pensioen en duurzame inzetbaarheid. We nemen uw medewerkers bij de hand en geven 1 op 1 begrijpelijk advies.  Meer weten over wat wij kunnen betekenen?