Voor iedereen

5 Tips voor een salarisverhoging

Onderhandelen. Dat vinden we vaak lastig.  Waarschijnlijk denk je nu ook: onderhandelen dat is niets voor mij. Je vindt het te spannend en je bent best tevreden met wat je hebt.  Bekijk het dan ook eens van deze kant…. Reken eens uit wat het je oplevert als je er voor jezelf € 100 per maand bij onderhandelt? Wat is de optelsom als je dit over je hele carrière uitsmeert? Dat loopt al snel op! Zeker als je daar de secundaire arbeidsvoorwaarden en pensioeninkomsten bij optelt. We geven je een aantal tips.

Wat als je niet onderhandelt?

Door niet of nooit te onderhandelen krijg je misschien minder dan je verdient; simpelweg
omdat je er nooit om vroeg. Stel jezelf de vraag: krijg ik het salaris wat ik waard ben? Zit ik het op hetzelfde niveau als andere collega’s met een soortgelijke functie? En kan het zo zijn dat ik er niet om durf te vragen?

Ga de uitdaging aan!

Mocht je na het beantwoorden van deze vragen erachter komen dat je er iets aan wilt doen,
dan kan je je verdiepen in onderhandelen. We geven je hier alvast een paar algemene tips. Belangrijk is… daag jezelf zeker uit om dit te doen, maar blijf ook dicht bij jezelf in de manier waarop je de onderhandelingen in gaat. Onderhandelen loont!  Veel succes!

Tips voor onderhandelen over je salaris

 1. Onderbouw je voorstel
  Onderbouw je tegenvoorstel met objectieve feiten uit een marktwaarde onderzoek. Onderzoek hoeveel anderen verdienen met jouw ervaring in die functie.
 2. Geloof in jezelf
  Ga bij jezelf na waar je kwaliteiten liggen, wat je ervaring is, welke projecten je gedaan hebt en wat je hierdoor waard bent. Jij bent uniek, geloof dat ook voor 100%.
 3. Win-win-onderhandelen
  Begin altijd met het idee dat beide partijen gaan winnen, zie het als een win win-onderhandeling. Accepteer geen voorstel waar je niet achterstaat.
 4. Een nee is ook oké
  Doe het niet voor minder en geloof jezelf daar ook 100% in. Je krijgt wel weer een nieuwe kans.
 5. Nadenken mag ook.
  Het is niet erg als je niet meteen een antwoord hebt. Laat je niet gek maken door een voorgestelde deadline. Je mag er best even over nadenken.