Nadelen van langer doorwerken na pensioen op een rij
Zorgpremies kunnen hoger uitpakken
Een ander financieel nadeel van doorwerken na je AOW-leeftijd is dat je in sommige gevallen te maken krijgt met veranderingen in belastingregels en -grenzen voor bijverdienen. Zo kan het zijn dat je meer belasting moet betalen over je inkomsten wanneer je na je AOW-leeftijd blijft werken. Ook kan het zijn dat je te maken krijgt met hogere premies voor bijvoorbeeld de zorgverzekering. Dit kan een aanzienlijke invloed hebben op je netto-inkomen.
Mogelijk invloed op ontvangen toeslagen
Wanneer je doorwerkt na je pensioenleeftijd kan dit ook invloed hebben op de toeslagen waar je recht op hebt. Zo is de hoogte van de huurtoeslag en zorgtoeslag mede afhankelijk van het inkomen dat je ontvangt. Wanneer je na je pensioenleeftijd blijft doorwerken en dus extra inkomen ontvangt, kan dit ervoor zorgen dat je minder of geen recht meer hebt op deze toeslagen.
Let op je gezondheid
Ten slotte kan doorwerken na je AOW-leeftijd ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Naarmate we ouder worden, neemt het risico op gezondheidsproblemen toe. Door te blijven werken na je AOW-leeftijd, neemt ook de kans op gezondheidsproblemen op latere leeftijd toe. Dit kan leiden tot extra medische kosten en eventueel zelfs arbeidsongeschiktheid.
Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden bij het maken van de keuze om door te werken na je pensioenleeftijd en om goed te kijken wat de mogelijke gevolgen zijn voor jouw financiële situatie. Prikkl kan je helpen bij het inzichtelijk maken van deze gevolgen en het maken van de juiste keuze voor jouw loopbaan na pensioen.
Nadelen van langer doorwerken na pensioen voorkomen
Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, kan het lastig zijn om volledig te stoppen met werken. Doorwerken kan echter ook nadelen met zich meebrengen, zoals verminderde AOW-uitkering en pensioenopbouw. Gelukkig zijn er alternatieve oplossingen om toch een inkomen te genereren zonder fulltime te hoeven doorwerken.
Deeltijdpensioen als oplossing
Eén van deze oplossingen is deeltijdpensioen. Het deeltijdpensioen houdt in dat je gedeeltelijk met pensioen gaat en daarnaast nog een aantal uren blijft werken. Hierdoor hoef je niet volledig te stoppen met werken, maar kun je toch van een gedeeltelijke pensioenuitkering genieten. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn als je nog niet klaar bent om helemaal te stoppen met werken, maar wel minder wilt gaan werken om bijvoorbeeld meer tijd aan hobby’s of familie te besteden.
Een ander voordeel van deeltijdpensioen is dat het ook de kans biedt om geleidelijk aan afscheid te nemen van de werkvloer. Zo kun je bijvoorbeeld nog steeds betrokken blijven bij je werk, terwijl je tegelijkertijd tijd vrijmaakt voor andere activiteiten. Daarnaast kan het deeltijdpensioen je ook helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen die vaak gepaard gaan met fulltime werken op latere leeftijd.
Het deeltijdpensioen kan echter ook ingewikkeld zijn. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de gevolgen van een lager pensioeninkomen en verminderde pensioenopbouw. Ook moet je bekijken welke fiscale regels er gelden voor deeltijdpensioen en hoe dit kan leiden tot veranderingen in toeslagen. Om deze redenen is het belangrijk om goed advies te krijgen bij het nemen van een beslissing over deeltijdpensioen.
Bij Prikkl kun je terecht voor onafhankelijk advies over deeltijdpensioen en andere loopbaankeuzes. Hun experts helpen je bij het vinden van een passende oplossing die aansluit bij jouw persoonlijke situatie en doelen. Door de hulp van Prikkl in te roepen, kun je financiële risico’s beperken en zorgen dat je financieel stabiel blijft tijdens en na jouw werkzame leven.
Prikkl helpt je kiezen
Prikkl geeft je snel duidelijkheid
Bij het maken van loopbaankeuzes na pensioen kan het fijn zijn om professioneel advies in te winnen. Prikkl Financieel Inzicht kan hierbij helpen.
Prikkl is een onafhankelijke organisatie die mensen op een laagdrempelige manier inzicht geeft in de financiële gevolgen van loopbaankeuzes. In een gesprek van 60 minuten wordt de financiële situatie van de cliënt inzichtelijk gemaakt en wordt er advies gegeven over eventuele vervolgstappen. Het gespreksverslag dat na afloop wordt gestuurd, biedt duidelijkheid en overzicht.
Een groot voordeel van Prikkl ten opzichte van traditionele financiële adviseurs is dat ze onafhankelijk zijn en geen producten verkopen. Het advies is dus het product en er is geen sprake van verborgen belangen. Daarnaast legt Prikkl.nl alles uit in begrijpelijke taal, wat ervoor zorgt dat iedereen het advies goed kan begrijpen en toepassen.
Kosten worden vaak vergoed
Werkgevers zijn vaak bereid om de kosten voor een gesprek met Prikkl te vergoeden. In een aantal sectoren zijn er zelfs CAO-afspraken gemaakt waarin is vastgelegd dat de kosten van een gesprek met Prikkl worden vergoed. Dit geldt onder andere voor de CAO Metalektro, CAO Grafimedia, CAO Drankindustrie- en groothandel en CAO Zoetwaren.
Prikkl kan dus een waardevol hulpmiddel zijn bij het maken van loopbaankeuzes na pensioen. Door het inwinnen van professioneel advies kunnen mensen beter geïnformeerde keuzes maken en financiële problemen in de toekomst voorkomen.
Meer informatie?
Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor je:
Rijksoverheid : wat verandert er op mijn werk als ik wil doorwerken na mijn aow leeftijd