Wanneer zijn je geldzaken in balans?
Hiervoor gebruiken we een aantal vuistregels die gebaseerd zijn op normen van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) en CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).
- Je inkomsten zijn hoger dan je uitgaven;
- Je hebt een buffer om tegenvallers op te vangen;
- Je legt 10% van je netto inkomsten opzij;
- Je bent economisch zelfstandig (lees: je kunt financieel voor jezelf zorgen).
Waarom is sparen zo moeilijk?
Elke dag worden we verleid om uitgaven te doen waarvan we ons helemaal niet bewust zijn. Heel vaak komt dit door onbewuste beïnvloeding of door automatisch handelen. Daarom is het zo moeilijk om het bedrag dat we zouden kunnen sparen ook elke maand netjes over te houden en op een spaarrekening te storten. Dit is gewoon menselijk gedrag. En je hoeft je hierover ook zeker niet schuldig te voelen.
Hoe kan het beter?
Je kunt het zeker voor jezelf verbeteren. Wij helpen je. Bij de meeste mensen zit het probleem niet in de vaste lasten, die blijven iedere maand hetzelfde. Nee, denk eerder aan je boodschappen en wat je verder aanschaft. Onbewust geef je (te veel) geld uit aan kleine zaken. De truc is om je geldzaken zo te organiseren dat je ‘automatisch’ meer spaart en minder uitgeeft. Benieuwd naar onze methode? Lees dan hieronder verder.
Kan je wel wat hulp gebruiken bij het op orde brengen van je geldzaken? Kijk dan eens of begeleiding door onze geldcoach iets voor je is. Voor € 219 word je drie maanden lang begeleid.
Wat is jouw BLI?
Waarschijnlijk ken je wel de BMI – Body Mass Index – die gaat over de verhouding tussen je lichaamslengte en gewicht. De Bourgondisch Leven Index (BLI) gaat over de verhouding tussen inkomsten en uitgaven.
Je hebt inkomsten en uitgaven. De meeste mensen hebben na het betalen van alle vaste uitgaven vaak nog een bedrag over. Dat is het bedrag dat je zou kunnen sparen. In theorie dan. Want in praktijk blijkt vaak dat we dat we toch niet sparen. De BLI is het bedrag dat je zou kunnen sparen MIN het bedrag dat je echt spaart. En in dit geval is een positieve BLI gezond.
Hoe fit ben jij? Download de BLI methode of onze financieel fit tests!
Waarmee kunnen wij je helpen?
Vergoeding door werkgever?
Onze dienstverlening wordt regelmatig vergoed door werkgevers. Soms rechtstreeks, een andere keer vanuit speciale fondsen binnen de sector waarin je werkt. Wil jij je werkgever vertellen over onze dienstverlening?